Jarní detox se slzovkou

Slzovka

Slzovka je obilnina, která se na naší planetě pěstuje od nepaměti. Je to námi lidmi nejdéle používaná a pěstovaná obilnina. Pro její tvar se jí říká Jobovy slzy, nebo taky Perla východu. Mezi obilovinami se skutečně o perlu jedná. Slzovka dokáže detoxikovat a čistit tělo jako málokterá jiná potravina.

Díky obsaženým látkám čistí tělo od nánosů živočišných tuků a používá se při léčbě zahlenění. Posiluje žaludek a slezinu, čímž harmonizuje naše trávení a zažívání. Díky močopudným účinkům odvádí z těla přebytečnou vodu. Posiluje plíce, a to je věc, která se nám v této době hodí obzvlášť. Je bezlepková.

Jak slzovku připravovat? Slzovka vypadá jako ječné kroupy a její chuť je jim také podobná. Takže všechny recepty, kde se kroupy využívají, se hodí i pro úpravu slzovky. Uvaříte z ní skvělou bramboračku, houbového kubu, kaše nasladko nebo naslano, různá špaldota a rizota. Jedna věc je ale důležitá: slzovka potřebuje být dlouho namočená. Nejlepší je namočit ji večer před přípravou, druhý den je pak krásně natažená vodou a rychle se uvaří doměkka. Pozor: vodu, která vám po vaření ze slzovky zbyde nevylévejte, ale vypijte, voda obsahuje velmi účinné detoxikační látky a úžasně působí na očistu zažívacího traktu a následně na stav naší pleti, kterou dělá vláčnou a čistou.

Tady je recept na tu nejjednodušší přípravu: slzovku opláchněte a namočte přes noc do vody. Na jeden šálek slzovky dejte deset šálků vody. Druhý den ji ve stejné vodě vařte bez pokličky doměkka. Pěnu, která se během varu tvoří průběžně odstraňujte. Vodu z uvařené slzovky slijte a dejte si do zvláštní nádoby. Voda se může pít teplá i vychladlá a můžete si ji ochutit podle sebe – medem, citronem, javorovým sirupem, nebo ji třeba přidat do smoothie. Z uvařené slzovky po přidání mléka nebo vody tyčovým mixérem snadno vytvoříte snídaňovou kaši. Je výborná se skořicí, sušeným ovocem a oříšky. A jestli nejste na kaši, přidejte slzovku k rizotům, k zelenině, do polévek, k houbám, nebo třeba úplně jen tak jako přílohu.

Dobrou chuť a čisté tělo!

Silvie z Bylinek Naturius

Slzovku v našem eshopu najdete tady: Slzovka