Jak na zdravé zuby

Bolest zubů dovede být pořádně nepříjemná, a tak intenzivní, že nás doslova vyřadí z běžného provozu. Často navíc zaútočí v tu nejméně vhodnou chvíli, třeba o víkendu nebo na dovolené, kdy je pomoc daleko. Jak se těmto nemilým překvapením vyhnout? Důležitá je správná péče, díky níž vás o úsměv nic nepřipraví.

Nezbytné nástroje

K nejčastějším „onemocněním“ patří zubní kaz, se kterým člověk bojuje už od doby kamenné, a zkušenost s ním má zřejmě každý z nás. Za jeho vznikem stojí celá řada faktorů, roli hrají genetické predispozice, strava, ale i to, jak se o chrup staráme. Již malé děti ví, že musí vzít do ruky zubní kartáček alespoň dvakrát denně – ráno po snídani a večer před spaním. Horší je to ovšem s technikou čištění, tu často nemáme správně osvojenou ani v dospělosti.

 Důležitá technika

Přitom právě správné čištění zubů zabraňuje nejen vzniku zubního kazu, ale také bolestivému zánětu dásní. Jeho příčinou je totiž nahromadění zubního plaku v místech, kam se kartáček na zuby hůř dostává. Vzniká tam poté tato nepěkná bělavá hmota, která je doslova rájem pro bakterie, jež dráždí dásně. Zánětlivá reakce pak na sebe nenechá dlouho čekat. A to vše je teprve začátek, zánět dásní totiž může vést až k paradontóze, jejímž konečným stadiem je ztráta zubů nebo dokonce celého chrupu. Zákeřnost tohoto nebezpečného onemocnění spočívá v tom, že postupuje nenápadně a bez výrazných potíží, takže si ho často nevšimneme, a k lékaři zavítáme, až je opravdu pozdě. Samotná léčba paradontózy je pak pomyslným během na dlouhou trať.

Správná péče

Nepodceňujte proto pravidelné prohlídky u stomatologa, do jeho ordinace zavítejte alespoň dvakrát ročně a čas si najděte i na návštěvu dentální hygienistky, která vám poradí, jak se o váš chrup správně starat. Často totiž v naší výbavě chybí důležité dentální pomůcky, které jsou k důkladné hygieně potřeba. Řeč je například o mezizubních kartáčcích, dentálních nitích nebo bylinných zubních vodách s obsahem heřmánku, máty nebo hřebíčku,které se dostanou do každého zákoutí. 

Síla bylinek

Pokud vás přece jen nějaká zubní lapálie postihne, zkuste vsadit na bylinky, které vám poskytnou úlevu. Kloktejte tinkturu z šalvěje, která má protizánětlivé a dezinfekční účinky, osvědčil se rovněž kokosový olej, který navíc vaše zoubky krásně vybělí. Nic vám tak nebude bránit usmívat se od ucha k uchu!