Šípky: hodně céčka a hodně imunity

Šípky: hoooodně céčka a hooooodně imunity. I kdyby šípky v sobě žádný vitamin C neměly, čaj z nich je velká dobrota. A když se do něj ještě přidá lžička medu – kdo by odolal? Šípky ale neobsahují jen to „céčko“, nabízejí nám toho mnohem víc: mimo jiné vitamíny B a K, dále prvky fosfor, vápník a hořčík. A také karoten a betakaroten a třeba kyselinu listovou. Zkrátka a dobře: šípky nám v tomto podzimním období pomůžou nejen s posílením imunity, ale také podpoří naše přirozené čistící procesy v těle, protože dokáží „vychytávat“ volné radikály a ochraňují naše buňky. Jak správně na přípravu čaje? Jestli máte šípky čerstvě natrhané, dejte je přes noc do studené vody a nechte luhovat. Druhý den začneme vodu i se šípky zahřívat na 60 – 80 stupňů Celsia a takto ohříváme po dobu asi deseti minut. Pak scedíme. Šípky mohou být celé i půlené nebo drcené Postup se sušenými šípky je obdobný: rozdrcené šípky dejte do studené vody a nechte stát asi půl hodiny. Pak přiveďte k varu a povařte asi 2 minuty. Nechte ještě deset minut odstát a pak šípky sceďte. A dobrou chuť!