V únoru si chraňme ledviny

Zimní období je náročné na udržení vnitřní energie našeho těla. Čím je venku (či uvnitř například špatně vytápěného bytu, nebo budovy) chladněji, tím více energie musí tělo vyvinout na udržení tepla. Zima je z tohoto pohledu pro tělo náročnou částí roku.

Únor je jedním z nechladnějších měsíců v roce. Tato jeho charakteristika přetrvává, třebaže v posledních letech mívá značné teplotní výkyvy. I když se okolnosti počasí mění, naše tělo je nastaveno v únoru na zimní „provoz“, a basta fidli. Z toho budeme vycházet, protože chceme být s potřebami svého těla zajedno. Z elementů patří k zimě voda, která symbolizuje chlad a vstupuje do těla chodidly, na nichž jsou umístěny body meridiánových drah ledvin a močového měchýře. Chlad jako zevní energie (zevní patogen) se tedy do těla dostane energetickými drahami ledvin a močového měchýře třeba tím, že stojíme dlouho venku v chladu nebo dlíme ve studené místnosti.

Protože ledviny milují teploučko, reagují na chlad nejcitlivěji. Chlad smršťuje a stahuje, odebírá energii a my víme, že v ledvinách máme zásobu energie na celý život. Proto bychom měli s jejich energií dobře hospodařit a nevystavovat je zbytečné práci a zátěži. Budeme tedy v tomto období opečovávat ledviny, jak nejlépe umíme. Hlavně tím, že je v první řadě nenecháme prochladnout. Tělo je moudré a ví nejlépe, co je mu třeba, takže naše ledviny nás ihned vyrozumí o prohřešku. Jakmile nás už zebou nohy, je to vážná výstraha a důrazná výzva k nápravě. První pomoc je nasnadě: jak nejrychleji to jde, napustíme si vanu tak teplé vody, jakou sneseme a důkladně se v ní prohřejeme. Vodu nesmíme nechat vychladnout, po chvilkách stále připouštíme teplou. Tím chlad vyženeme a rozzlobené ledviny si usmíříme. Není-li vana, tak alespoň ihned po příchodu domů hupky pod teplou sprchu a pořádně se prohřát, až nám zčervená kůže. Zkrátka musíme ledvinám udělat dobře co nejrychleji. Získané teplo je pak třeba udržet teplými ponožkami a přes záda si uvázat teplý šál, vzít si teplou vestu, přikrýt se dekou a podobně. Není plnohodnotnou první pomocí vynechat koupel či sprchu a vlézt si například pod deku. Zahřívání je v takovém případě pomalé, trvá mnohem déle, nemá ten efekt, který je žádoucí. Nevyžene chlad rychle. Nazvěme to třeba šokovou terapií teplem, proč ne. Mějme na paměti, že čím rychleji dostaneme „nákazu chladem“ ze sebe ven, tím spolehlivěji se vyhneme možným následkům prochladnutí, jako je například zánět močového měchýře nebo vaječníků u žen. Ledviny, močový měchýř a rozmnožovací orgány tvoří jeden orgánový urogenitální energetický okruh. Močový měchýř je jakýsi špion, agent 007 jejího veličenstva ledvin. O něm, jako o přidruženém orgánu ledvin, bude podrobně řeč v příštím článku v únoru.

Ledviny také hospodaří s vodou, a tak třebaže v zimě nemíváme pocit žízně, musíme jim dostatečný přísun tekutiny zajistit. Pakliže už žízeň pocítíme, je jasné, že už jsme za hranou a dehydrovaní a tělo volá doslova SOS. Ztěžujeme tím ledvinám život, zatěžujeme krevní oběh, mízní systém a řadu dalších spolupracujících sektorů naší dokonalé tělesné „továrny“. Mysleme na to, že je nutné se průběžně zavlažovat.

V zimním období nám prospějí záhřevné nápoje, které navíc dodávají tělu energii. Mezi výborné pomocníky patří skořice (slunce), zázvor, šípky (červená barva – energie), vyhneme se raději nápojům, které ochlazují, například zelenému čaji.

V zimě se snažíme vystříhat konzumaci chladných potravin, třeba některých druhů zeleniny v syrovém stavu. I potraviny mají svoji energii, která se druh od druhu liší. Druhů ochlazující zeleniny je více, nám však více než vědomost, které všechny to jsou, dobře poslouží jednoduchá rada k zapamatování: zeleninu raději šetrně tepelně upravme, než ji budeme jíst. Nic tím nezkazíme. Zchlazující je například energie syrového hlávkového zelí. V zimě jej používejme raději naložené, pěkně uležené, nebo dušené. Rozhodně si jej nedávejte na talíř, když přijdete zmrzlí zvenku!

Ledviny jsou také orgánem, který zcela odpovídá za početí a udržení plodu, a nakonec i za porod. Jejich vyčerpání, a nemusí to být jenom chladem, který máme nyní zejména na mušce, může být častou příčinou v poruchách plodnosti jak u žen, tak i mužů. K vyčerpávajícím faktorům ledvin patří dlouhodobý stres a dlouhodobě nadměrná fyzická námaha, neuspokojivé, napjaté vztahy. Ledviny jsou takzvaný vztahový orgán, jako lakmusový papírek zrcadlí nám vztahy s okolím a lidmi. Umějí se pěkně hlasitě ozvat, když prožíváme s blízkými lidmi napětí, nesoulad, neřkuli hádky a rozmíšky. Ovšemže totéž platí o vztazích mezi spolupracovníky a v neposlední řadě ve vztahu sami k sobě.

Z emocí škodí ledvinám podle čínské medicíny hlavně strach a stres. Jsou to tak zvané vnitřní patogeny. Jestliže strach a stres trvají dlouhodobě, mohou vyvolat až změny na srdci.  Z toho všeho vyplývá, jak důležitá a zásadní je síla ledvin pro náš život a pro pocit zdraví. Musíme je chránit a jejich sílu opatrovat a obnovovat. Mějme v úctě a rádi své ledviny. Já občas ke svým orgánům mluvím, chlácholím je, když něco pokazím. Přiložím si ruce tam, kde potřebuji, a děkuji jim za jejich službu. Zaslouží si to.