V dubnu si hýčkejme játra

V dubnu, měsíci pojmenovaném podle probouzejících se dubů a stromů vůbec, jsou podle Tradiční čínské medicíny nejvíce ohrožena játra. Tento orgán, jenž zodpovídá za detoxikaci a látkovou výměnu v těle, patří k elementu Dřevo a k energii Vítr.

Říká se, že játra jsou chemickou továrnou našeho těla a jako generál velí ostatním orgánům, protože řídí průchodnost a uschovávání krve. Když játra nefungují správně, dochází v těle k různým stagnacím, které se projevují otoky, bolestí či podrážděností. Podle orgánových hodin jsou nejaktivnější mezi 23. a 3. hodinou v noci. V této době bychom tedy rozhodně neměli konzumovat žádný alkohol. Budíme-li se v tomto čase, může nám tělo signalizovat, že s našimi játry nemusí být něco v pořádku. Podle TČM jsou játra sídlem duše, kterou Číňané nazývají CHUN. Proto nejsou-li játra v dobré kondici, projeví se to v naší náladě: cítíme se podrážděni a v nepohodě. Párovým orgánem jater jsou oči.

V dubnu bychom měli játrům udělat dobře a snažit se jim co nejvíce odlehčit – dát jim dovolenou, to znamená nejíst nic tučného ani smaženého. Naopak zaměřit se na chutě, které jim dělají dobře, což je kyselá chuť, jež patří k celému jarnímu období. Kyselá chuť stahuje a zabraňuje ztrátě tekutin. Z potravin je to hlavně kvašená zelenina (pickles), ze syrové zeleniny listový salát, mladé lístky bršlice husí nohy, pampelišky nebo medvědího česneku. Tepelná úprava jídel by měla být mnohem kratší než v zimě a do jídelníčku bychom měli zařadit více čerstvé zeleniny. Z masa je pro toto období nejvhodnější králičí, neboť není tučné a je lehce stravitelné.

Z bylinek bychom se měli zaměřit na ty hořké, což je zejména kořen pampelišky nebo největší ochránce jater, jímž je ostropestřec mariánský. Již zmiňované mladé lístky bršlice husí nohy (to je takový ten úporný plevel, který když se rozhodne u vás růst, už se ho nezbavíte) jsou výborným čističem našich po zimě zanesených kloubů. Patronem bršlice je svatý Gerhard, ochránce nemocných dnou. Mimo jiné – i když je bršlice kyselé chuti, neuvěřitelně účinně odkyseluje náš organismus. Druhem koření, které velmi dobře působí na játra, je kurkuma.

Očistně na játra a potažmo na krev působí sibiřská houba Čaga. Mimo jiné má antimikrobiální účinky, umí regulovat krevní cukr a podle sibiřských obyvatel je to houba dlouhověkosti.

Populární pan Nový alias Dědek Kořenář doporučuje pro dobré vyčištění jater Ostropestřecovou kaši. Jedná se o jemně namleté ostropetřecové semínko, pampelišku benedikt, fenykl a lopuch v ostropestřecovém, amarantovém a lněném oleji.