Když spánek nepřichází

Zná to asi každý. Po náročném pracovním dni a úplně vyčerpaní se už těšíte, jak konečně ulehnete do postele, ale když v ní konečně jste, tak spánek ne a ne přijít. Kde jen může být zakopaný pes? Možná vás uklidní, že v tom nejste sami. Podobné problémy trápí až polovinu dospělé populace. Předtím, než však zavítáte do ordinace lékaře, zkuste si pomoci sami.

Role prostředí

Důležitou úlohu sehrává samotné prostředí ložnice. Velikost místnosti, barvy, rozmístění nábytku, teplota, hluk, světlo – to vše ovlivňuje vaše rozpoložení. Pokud si můžete alespoň trochu vybírat, situujte pokoj, v němž spíte, do klidnější a tišší části vašeho bytu, kde nebude nic rušit váš pohodový spánek. Ideální je, když okna vedou do zahrady nebo do dvora.

Dominanta prostoru

Stěžejním prvkem a dominantou celého prostoru je postel. Kromě jejího designu dbejte především na její kvalitu. Uvědomte si, že na lůžku strávíte přibližně třetinu života, a to už je dost dlouhý časový úsek na to, abyste ho mohli brát na lehkou váhu. Věnujte pozornost kvalitě samotného lůžka i materiálů, ze kterých je vyrobeno. Nezáleží na tom, jestli se jedná o postel z masivu nebo o populární čalouněnou postel, hlavní je, abyste se v ní cítili příjemně.

Důležitost podkladu

Dalším pilířem zdravého spánku je matrace do postele. Ta musí poskytnout tělu adekvátní oporu v jakékoli poloze. Hlídejte si, aby nebyla ani příliš měkká, protože by se páteř nacházela v nepřirozené pozici, ale ani moc tvrdá, neboť by mohla způsobovat bolest kyčlí a zad. Neexistuje jedna univerzální matrace, která by byla vhodná pro všechny, platí totiž, že co člověk to originál – každý má jinou váhu, výšku, jiné požadavky a nároky. Každému tak vyhovuje něco jiného. Chce to tedy hledat, zkoušet, objevovat. Na výběr je však mnoho druhů, od matrací taštičkových, přes zdravotní až po ty pružinové, vybere si tedy jistě každý.

Pomoc z přírody

Rozhodně nesahejte po prášcích na spaní – úleva, kterou vám poskytnou, je pouze krátkodobá, a navíc si na nich můžete vypěstovat závislost. Bezpečnějším a účinnějším řešením je vsadit na osvědčené bylinky, na které nedaly dopustit už naše babičky. Při poruchách spánku pomůže třeba meduňka, jako uklidňující prostředek se využívá také levandule a spolehlivě poslouží rovněž dobromysl. Tak, nechte se jimi ukolébat do krásné říše snů!