Červen

Červen je měsíc, kdy je podle tradiční čínské medicíny nejvíce ohroženo tenké střevo. Barvou tohoto období je červená a elementem oheň. Tenkým střevem přijímáme živiny do těla. Problémy s tenkým střevem nesouvisejí vždy jen s tím, co sníme, ale také s tím, jak moc se stresujeme. Stres provází mimo jiné mělké dýchání a neschopnost nadechnout se do břicha.

V jídelníčku bychom v tomto měsíci měli upřednostnit potraviny podporující element ohně. Jsou to potraviny hořké chuti, jako například brusinky, čekanka, špenát, mangold nebo třeba listy pampelišky. Není náhoda, že nám v tomto období tolik chutnají čerstvé syrové saláty. Pomáhají totiž naše tělo ochlazovat. Naopak jídel, která prošla dlouhou tepelnou úpravou, bychom se v tomto období měli vyvarovat. Z tekutin je teď pro nás nejlepší zelený čaj, nejlépe vlažný.

Doba, kdy je tenké střevo nejaktivnější, je mezi 13. a 15. hodinou, největší útlum naopak nastává mezi 1. až 3. hodinou v noci. Abychom našemu tenkému střevu udělali dobře, měli bychom do jídelníčku zařadit zelené potraviny – ječmen, chlorellu nebo spirulinu. Zelený ječmen obsahuje 4x více vápníku než mléko a údajně 10x více železa než špenát. Najdeme v něm 13 druhů vitamínů a 12 druhů minerálů. Chlorella do našeho těla přináší chlorofyl, který je důležitý pro krvetvorbu. Také pomáhá s celkovou regenerací a údajně zpomaluje stárnutí. Společně s chlorofylem přináší našemu tělu železo a kyselinu listovou, je v ní také hodně bílkovin. Spirulina je řasa, která je bohatá na betakaroten a železo. Je také zdrojem vitaminu B12. Podporuje činnost střev tím, že stimuluje nám prospěšnou mikroflóru, jako laktobacily a bifidobakterie.

Na problémy se střevy a trávením vyvinul Dědek Kořenář Heřmánkovou směs. Heřmánek je naše tradiční bylinka a využíval se na všechno od kašle, zánětů, zápalů, podráždění až po hojení všeho. Univerzální vliv heřmánku na hojení, zklidnění potíží při zažívání a imunitu je v této směsi spojený s účinky dalších bylin, jako je šalvěj, třapatka a řebříček. Řebříček má díky obsaženým hořčinům příznivý vliv na odtok žluči, využívá se při zánětech a problémech slinivky, dvanácterníku a střev, Crohnově chorobě, celiakii nebo polypech ve střevech.