Vyčistěte si střeva a zvyšte imunitu

Ano, naše imunita vzniká ve střevech a podle toho, v jaké jsou kondici střeva, je v kondici i imunita. Proto je důležité tlusté střevo čas od času vyčistit. Jedna z nejúčinnějších metod, jak to udělat je několikatýdenní kůra s osemením jitrocele indického, neboli psylliem.

 

Psylium má tu zázračnou schopnost, že na sebe dokáže navázat opravdu veliké množství vody. Díky této vlastnosti působí v našich střevech jako sice hodně jemný, ale také hodně účinný kartáč, který na sebe umí nabalit všechny usazené nečistoty a stolicí je vyloučit z těla. Psyllium sice obsahuje vlákninu, ale nemá v sobě abrazivní částečky jako třeba otruby a funguje spíše jako čistící gel. Kvůli tomu je třeba si po celou dobu kůry hlídat příjem tekutin, nejlépe dvou litrů vody.

 

Mnoha lidem psyllium pomáhá při hubnutí. Je to nejen díky jeho zázračným čistícím vlastnostem, ale i díky tomu, že umí v žaludku babobtnat, někokilkanásobně zvětšit svůj objem a tím omezit pocit hladu.

A ještě tu máme jeden další superbonus: po čistící kůře střev se velmi zlepšuje stav pokožky a pleti.

 

Jak se psyllium používá?

Psyllium se rozmíchá ve vlažné vodě a vypije. Nečekáme, až psyllium nabobtná a zvětší objem. Nejúčinnější je používat psyllium ráno na lačno, asi půl hodiny před jídlem. Pokud by vám toto užívání nevyhovovalo, je možné si psyllium přimíchat třeba do jogurtu, nebo do ranní ovesné (pohankové...) kaše. Fantazii se meze nekladou. Jen je nutné myslet na dostatečný příjem tekutin během dne.

 

A jak dlouho psyllium požívat? Optimální je měsíční kůra. Přesně pro ni máme u nás v obchodě půl kilové balení, abyste se k nám nemuseli vracet a dokupovat :-))

 

Hodně štěstí a hodně zrdaví a hodně lásky

Silva Bylinka